Световното население ще надхвърли 8 милиарда тази година, тъй като растежът се забавя.

най-бавният растеж от 1950 г

Годишното изследване на World Population Prospect, публикувано на Световния ден на населението, също така отбелязва, че растежът на световното население се забавя и ще бъде по-малко от 1% през 2020 г.

Според доклада плодовитостта е намаляла. Две трети от световното население живее в региони или държави с раждаемост под 2,1 раждания на жена, прагът, необходим за нулев растеж на населението и ниска смъртност.

Ниската раждаемост и високата емиграция се очаква да доведат до загуба на население от най-малко 1% в 61 страни или региони през следващите 30 години.

COVID-19 промени населението. В някои нации повтарящите се вълни на пандемията може временно да са намалили броя на ражданията и бременностите.

Според Джон Уилмот, директор на отдела за населението на ООН, по-нататъшните правителствени мерки за намаляване на раждаемостта ще имат минимално въздействие върху нарастването на населението до средата на века (DESA).

Осем страни отбелязаха най-голям ръст.

Осем нации ще представляват повече от половината от растежа на световното население до 2050 г.: ДРК, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Държавите от Субсахарска Африка ще представляват над половината от растежа до 2050 г.

Заместник-генералният секретар по икономическите и социалните въпроси Лю Женмин предупреди, че бързото нарастване на населението затруднява разпространението на системите за здравеопазване и образование, изкореняването на бедността и борбата с глада и недохранването.

Демографски дивидент.

Повечето африкански нации на юг от Сахара, както и няколко в Азия, Латинска Америка и Карибите, са видели намаляване на раждаемостта. Това увеличение на населението в трудоспособна възраст (на възраст от 25 до 64 години) може да стимулира икономическия растеж на глава от населението.

Според изследването правителствата трябва да инвестират в развитието на своя човешки капитал, като осигурят достъп до качествено здравеопазване, образование и доходоносни работни места.

Постигането на целите на ООН за устойчиво развитие в здравеопазването, образованието и равенството между половете ще помогне за намаляване на раждаемостта и ограничаване на растежа на населението.

Възрастните живеят по-дълго.

До 2050 г. броят на хората на 65 и повече години се очаква да се учетвори повече от този на хората под 5 години и да бъде почти сравним с тези под 12 години.

Очаква се по-нататъшното намаляване на смъртността да доведе до глобална средна възраст от 77,2 години през 2050 г. Очакваната продължителност на живота в най-слабо развитите нации изостана от средната глобална възраст до 2021 г.

Проучването препоръчва на страните със застаряващо население да създадат универсални системи за здравеопазване и дългосрочни грижи и да укрепят системите за социално осигуряване и пенсионни системи, за да посрещнат нарастващия брой възрастни хора.

„Тазгодишният Световен ден на населението съвпада с една важна година, когато очакваме раждането на осмия милиарден жител на Земята“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Население

В посланието си за Световния ден на населението лидерът на ООН продължи: „Нека защитим правата на човека и способността на всички хора да вземат информирани решения дали и кога да имат деца“.

Генералният секретар каза: „Все още живеем в общество с огромно неравенство между половете и ескалиращи атаки срещу правата на жените, включително здравните услуги.“

„Ден, в който да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата споделена човечност и да се възхитим на пробивите в здравеопазването“, отбеляза той.

Г-н Гутериш каза, че това е „възможност да помислим върху това къде не изпълняваме нашите обещания“ и напомняне за „нашето споделено задължение да се грижим за нашата планета“.

В разгара на COVID-19, климатичната криза, войните и конфликтите, хуманитарните ситуации, глада и бедността, той потвърди, че „нашата планета е в опасност“.

Бременността и проблемите с раждането са основната причина за смърт при момичетата на 15-19 години.

НАЙ-ЧЕТЕНО

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НАС

Може да ви хареса и